Telefon
WhatsApp
Son dakika: Bakan Şimşek'ten kira fiyatlarına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları şu şekilde: “Hayat pahalılığı ile mücadele en önemli gündem maddemiz. 2 yıla yakın bir süredir uyguladığımız programın ana amacı enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekmek. 

Haberin Devamı

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Haziran 2024’ten bu yana sürekli yıllık enflasyon düşüşte. 11 aydır yıllık enflasyon aşağı yönlü devam ediyor. Son yaşanan iç ve dış şoklara rağmen yıllık enflasyonun sınırlı da olsa düşüşe devam etmiş olması olumlu. Bundan sonraki süreçte enflasyon düşer mi? Tabi ki enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu sene için hem maliye politikası hem gelirler politikası daha destekleyici bir nitelik kazanacak. Arz yönlü çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

ENFLASYON HEDEFİ HAKKINDA

2023’ün sonunda enflasyon yaklaşık yüzde 65’ti geçen sene yüzde 44’e indi. 20 puanlık düşüş, önemli bir düşüş. Bu sene hedefimiz 20’li rakamlar. Biz enflasyonun hedef tahmin aralığı içinde kalması ihtimaliyi yüksek görüyoruz. Hala biz hedeflerimize inanıyoruz."

Haberin Devamı

Gıda enflasyonu yüzde 36 civarı. Hizmet enflasyonu yüksek seyrediyor, yüzde 55 civarı hizmet enflasyonu var. Genel anlamda mal enflasyonuna baktığımız zaman yüzde 31 civarına inmiş durumdayız.

KİRA FİYATLARI HAKKINDA: TEMMUZDAN SONRA NORMALLEŞME OLACAK

Enflasyonu nispeten yüksek tutan faktörlerden bir tanesi hizmet enflasyonu. Hizmet enflasyonunda kira, eğitim ön plana çıkıyor. 2023’te kira enflasyonu yüzde 110 civarındayken, 2024’te yüzde 100’ün üzerindeyken, şu anda yüzde 90’ın altına indi. Özellikle temmuzdan sonra bir normalleşme olacak.

KONUT ARZI HAKKINDA

Konut çok kritik. Şu an itibarıyla 201 bin deprem konutu teslim edildi yerinde dönüşüm dahil olmak üzere 2023’e oranla bu sene sonu itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı 561 bin konutun devreye girmiş olacağını söylediler.

‘EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ HAYAT PAHALILIĞI İLE MÜCADELE’

Enflasyonun düşmesi bu şartlarda oldukça muhtemeldir. Biz enflasyonun düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Son şoklarda da yani içeride yaşanan dışarıda Türkiye’yi etkileyen dış şoklarda biz enflasyonu ve programı önceliklendirdik. Bizim en önemli gündemimiz hayat pahalılığı ile mücadeledir.

VATANDAŞ ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ NE ZAMAN HİSSEDECEK?

Biz yapıcı eleştirileri rehber olarak gördük. Maalesef programa ilişkin değerlendirmelerde siyasi veya ideolojik bakış açısı ile hatta bazen saplantı düzeyindeki değerlendirmeleri görüyoruz. Onlara söyleyecek bir şeyim yok ama yapıcı eleştirilere saygılıyız. Programın hedefi neydi. En önemli hedefi enflasyonun aşağı çekilmesiydi. Şu anda enflasyon düşüyor. Biz bu konuda kararlı mıyız? Evet, programın ikinci hedefi neydi cari açığın sürdürülebilir bir patikaya çekilmesiydi. Cari açıkta bunu başardık mı? Evet. 

Haberin Devamı

KKM’den çıkış stratejimiz vardı. 89 hafta oldu. Sürekli bir şekilde KKM stokunda azalma var. Türkiye çok önemli bir koşullu yükümlülükten kurtuluyor. Eleştirileri soruyorsanız bütün bu alanlarda ilerleme var mı? Var. Arzuladığımız hızda değil mi? Bunlar her zaman tartışılır.

YIL SONU HEDEFİ GERÇEKÇİ Mİ? YENİ REVİZYON OLUR MU?

Biz enflasyonun Merkez Bankası tahmin aralığında kalacağına inanıyoruz. Enflasyonu yukarı çeken faktörler ortaya çıktı. Aşağı çekecek faktörler ortaya çıktı. Birincisi beklentilerde sınırlı bir kötüleşme var. Bu önemli bir konu. İkincisi lirada sınırlı da olsa bir değer kaybı var. 19 Mart ve sonrası süreçte. Bu iki faktör enflasyonu yukarı iten faktörler.

Haberin Devamı

‘PETROL FİYATLARINDA ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ VAR’

Ama enflasyonu aşağı çeken faktörler de var. O da petrol fiyatları. Petrol fiyatları bugün itibarıyla 60 dolar civarında. Bizim OVP’de varsaydığımız petrol fiyatı yaklaşık 84 dolar civarı. 84 dolara göre petrol fiyatında önemli bir düşüş var. Petrol fiyatları bu seviyelerde devam ederse enflasyonu en az 1.2 puan aşağı çekmiş olacak. Beklentilerde 1 puan civarı bir kötüleşme var. Bu çerçevede ikisi birbirini telafi edecek. Şu anda finansal koşullar sıkı. İç talepte bir etkide bulunacak. Çıktı açığı enflasyonun destekleyici bir patikaya girmiş olacak. Firmaların keyfi fiyat artışlarını gördük. Bu dönem bu fiyat artışlarını yapamayacaklar.

FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Fiyat artış hızı yavaşlar. Zaten bizim kastettiğimiz bu. Biz enflasyonun bu sene Merkez Bankası tahmin aralığı içerisinde kalacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

MUHALEFET, İMAMOĞLU İLE İLGİLİ YARGI SÜRECİ ETKİLİ OLDU, DÜNYADAKİ GELİŞMELER ETKİLİ OLMADI DİYOR. ASIL ETKİLİ HUSUS İÇERİDEKİ GELİŞMELER Mİ?

Her iki gelişme de etkili oldu ve üst üste geldi. 19 Mart günü dahil olmak üzere ilk 3 gün ciddi bir çıkış oldu Türkiye’den. Ağırlıklı olarak offshore. Bir sonraki pazartesi günü durulmuştu. Daha sonra ABD merkezli ticaret savaşları üzerinden küresel büyümeye ilişkin önemli bir belirsizliğin ortaya çıkması riskten kaçışı ciddi bir şekilde tetikledi. Dünyada herkes nakde dönmeye çalıştı ya da güvenli Hazine kağıtlarına. O da Türkiye’yi etkiledi. Her iki faktörün de etkisi var. İçeride siyasi çalkantı endişesi ile ortaya çıkan bir talep. Bizim program başarılı olmasaydı Türkiye iki tane büyük şoku çok sınırlı bir etki ile atlatabilir miydi? 

‘ENFLASYONU DÜŞÜRMEDE KARARLIYIZ’

Biz enflasyonu düşürmede kararlıyız. Bütçede de inanıyorum ki bu sene milli gelire oranla bir iyileşme olacak.

CARİ AÇIK HAKKINDA

Cari açık Şubat ayı itibarıyla 12.8 milyar dolar. Şubat ayı itibarıyla altın hariç cari açığımız yok. Şu anda parlamentoda çok önemli bir reform bekliyor. Nedir bu reform? Bütün yenilenebilir enerjiyi hızlandırmak için süreçlere etkinlik kazandıracak önemli bir reform var. Türkiye’de doğal gaz ve petrol üretimi artıyor. Fiyatların düşmesi bizim için bir avantaj. Her 10 dolarlık düşüş program varsayımına göre en az 4 milyar dolarlık cari açığı aşağı çekiyor. Petrol fiyatları 60 dolar civarında kalırsa en az buradan 8-10 milyar dolarlık net olarak cari açığa olumlu yansıma olacak. Biz cari açıkta bir artış öngörmüyoruz."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Yılmaz Eczanesi
0416 216 36 44
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 400 Yataklı Araştırma Hastanesi karşısı No:14/E


Adıyaman/Merkez
Kardeşler Eczanesi
0416 216 47 97
Eskisaray Mah. 702. Sokak 1Nolu Sağlık Ocağı Araç Girişi Kapısı Karşısı No:11


Adıyaman/Merkez
İlkay Eczanesi
0416 216 75 51
Altınşehir Mah. Gazihan Cad. AltınŞehir 6 Nolu ASM Karşısı Güloğlu Pastanesi yanı No:14/B


Sinop/Merkez
Şifa Eczanesi
03682715732
KORUCUK KÖYÜ TIRKISLAR MAH. NO:10/B


Anket

E-Bülten Aboneliği