Telefon
WhatsApp
Osmanlı Arşivi'nde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

Emekli Jandarma Kurmay Albay Agah Dolay, 2012 yılında emekli olduktan sonra tarih araştırmaları yapmaya başladığını kaydetti. Zaten Çankırılı olan Dolay, Çankırı tarihi hakkında yaptığı araştırmalarda ilginç detaylar öğrendi. Öğrendiği bilgileri önce teze daha sonra kitaba dönüştüren Dolay, 38. Alay’ın sancağını da bularak fotoğraflarını aldı.

Haberin Devamı

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

Ayrıca Dolay, Çankırı’da o dönem İngiliz ve Anzak askerlerinin esir tutulduğu kampın fotoğrafının da sadece kendinde olduğuna dikkati çekti.

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

DOKTORA TEZİNİ KİTABA DÖNÜŞTÜRDÜ

Emekli olduktan sonra Çankırı’nın tarihiyle ilgilendiği için araştırmalar yaptığını kaydeden Emekli Albay Agah Dolay, tarih alanında doktora yaptığını dile getirdi. Doktora konusunun yazdığı kitapla aynı ismi taşıdığını söyleyen Dolay, "Yaklaşık 5 yıl süren araştırmalarla doktoramı tamamladım. Daha sonra yine Çankırı tarihiyle alakalı başka konularda da araştırmaya yapmaya devam ettim" dedi.

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

"38. ALAY’IN (KENGIRI ALAYI) BİRKAÇ YERDE ADININ GEÇTİĞİNİ DUYDUM"

‘20. Yüzyılın İlk Yarısında Çankırı’ isimli kitabının 20 gün önce tamamlandığını ifade eden Dolay, araştırmaları sırasında hem Ankara’da hem İstanbul’da birçok kütüphaneyi ziyaret ettiğini belirterek, "Osmanlı arşivinde araştırma yaparken 38. Alay’ın (Kengırı Alayı) birkaç yerde adının geçtiğini duydum. Bu konuyu araştırmak istedim. Ama araştırmamı asıl tetikleyen nokta annemin dedesi, anneannemin babası olan Hıdırlıklıoğlu Mehmet oğlu İbrahim’in bir tütün ikramiyesi kağıdını bulmam oldu. O kağıttan yola çıkarak 38. Alay’ı araştırmaya başladım. Araştırma yaparken Milli Savunma Bakanlığı arşivinde dedemin şehit kaydını da buldum. ‘38. Alay 3. Tabur 11. Bölük’ten Hıdırlıklıoğlu Mehmet oğlu İbrahim, kangrenden şehit; zevcesi (eşi) Sare, yetimleri Adeviye ve Fatma’ diye yazar. Adeviye benim anneannem. Yaşımız küçük olduğu için bize anlattıkları net bir bilgi olarak hatırlamıyoruz. Kırıntı bilgilerle sonuca ulaştık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

DEDESİNİN LAKABINI BİLEN ŞEHİTLİK KAYDINA ULAŞABİLİR

Eski zamanlardaki şehitlik kaydına ulaşmanın günümüzde daha kolay olduğunu vurgulayan Dolay, Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde bulunan ‘şehidimi arıyorum’ bölümünden kayıtlara ulaşılabileceğini söyledi. Şehit olan dedesini bulmak isteyenler için tek şartın lakabını bilmek olduğunu ifade eden Dolay, "O zaman soyadı yok. Lakap olarak kaydedilmiş. Benim büyük dedem ‘Hıdırlıklıoğlu’ diye geçiyor. Ben bunu öğrendiğim için çok kolay buldum. Şimdi daha kolay. Arşive gitmeden internet sitesinden kolayca bulunuyor. Lakabını bildiğimiz bilgisayarda yapılan aratmadan sonra her şey ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

"ASKERİ MÜZEYE GİDİP ‘38. ALAY’IN SANCAĞINI ARIYORUM’ DEDİM"

38. Alay’ı araştırdığı sırada bu alayın tarihçesini ortaya çıkarttığına dikkati çeken Dolay, 1886 yılında kurulan alayın birçok yerde görevlendirildiğine değindi. 38. Alay’ın Samsun’da lağvedildiğini dile getiren Dolay, "Lağvedilen alay, eğitim birliğine dönüşmüş sanırım. İhtiyaç kalmamış. Kapatılan birliklerin sancakları yönetmelik gereği askeri müzeye gönderilir. Askeri müzeye gidip ‘38. Alay’ın sancağını arıyorum’ dedim. Onlar da ‘Evet burada. Hem Osmanlı hem Cumhuriyet sancağı var’ dediler. Görüp göremeyeceğimi sorduğumda ise bana sancağın fotoğraflarını verdiler. Osmanlı sancağının altında Çanakkale Muzafferiyet Kuşağı vardı. Onun da fotoğrafını çekip verdiler. Sancaklar ve kuşak halen askeri müzede ısı ve nem kontrollü bir ortamda saklanıyor" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Osmanlı Arşivinde heyecanlandıran keşif: Tek şart dedenizin lakabını bilmek

"TESADÜF ESERİ BİR MÜZAYEDEDE BU ESİR KAMPININ FOTOĞRAFINI BULDUM"

Çankırı’da bir dönem esir kampının yerini yine araştırmaları sonucunda keşfettiğini dile getiren Dolay, "Tesadüf eseri bir müzayedede bu esir kampının fotoğrafını buldum. Tek bir fotoğraf var şu an. Başka hiç çıkmadı" şeklinde konuştu.

Emekli Albay Dolay, herkesin bir araştırma yapabileceğini öğüt ederek halen birçok bilgi ve belge üzerinde çalıştığını vurguladı. Ayrıca Dolay, ‘bulanlar arayanlardır’ sözüne atıfta bulundu.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Yücel Eczanesi
0416 202 35 45
Yunus Emre Mah. Şifa Cad.400 Yataklı Araştırma Hastanesi karşısı No:24/A


Adıyaman/Merkez
Erbil Eczanesi
0416 214 89 89
Eskisaray Mah. 702. Sokak, Yıkılan Gözde Hastanesi Acil Servis kapısı karşısı No:35/A


Adıyaman/Merkez
Hacettepe Eczanesi
0416 227 08 09
Karapınar Mahallesi 2747. Sokak 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi Karşısı No:18/A


Sinop/Merkez
Yağmur Eczanesi
03682602944
YENİ MAH.KEMALETTİN SAMİ PAŞA CAD.NO:6/A


Karaman/Merkez
Hancı Eczanesi
0338 213 28 49
Külhan Mah. Kazımkarabekir Cad. Orman Dairesi Karşısı No:69/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Elif Eczanesi
0338 212 54 65
1 Nolu Sağlık Ocağı Karşısı Cedid Öğrenci Yurdu Yanı Mahmudiye Mah. Recep Tayyip Erdoğan Bulv. No:5/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Vatan Eczanesi
0338 214 14 04
30 METRELİK YOL ÜZERİ MANSURDEDE MAH.ATATÜRK BULVARI NO:36/A KARAMAN


Anket

E-Bülten Aboneliği