Güneş'te büyük leke: Dünya için ne anlama geliyor?
Gökbilimciler, önümüzdeki günlerde Dünya'yı etkileyebilecek olan Güneş yüzeyindeki büyük ve karanlık bir lekeyi birkaç gündür yakından izliyor.
27 News, bu hafta NASA Jet Propulsion Lab (JPL) Güneş Sistemi Elçisi Brenda Culbertson ile 4079 olarak adlandırılan dev Güneş lekesi hakkında ve bu lekenin Dünya'daki insanlar için ne anlama gelebileceği üzerine konuştu. Culbertson, gökbilimcilerin yaklaşık 140 bin kilometre boyunca uzanan bu leke kompleksini birkaç gündür gözlemlediklerini belirtti.
Culbertson "4079 numaralı lekeden yayılan enerji çok güçlü ve Güneş'in yüzeyinin merkezine yaklaştıkça Dünya'ya doğrudan bakar hale geliyor" derken ekliyor: "Eğer bu süreçte büyük bir Güneş patlaması yaşanırsa, Dünya doğrudan bir Güneş enerjisi ve parçacık akını alır, bu da bir jeomanyetik fırtınayı tetikler."
'BOZULMALARA YOL AÇAN OLAYLAR'
NOAA'nın (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), jeomanyetik fırtınaları Dünya'nın manyetosferinde büyük bozulmalara yol açan olaylar olarak tanımlıyor. Bu fırtınalar, kuzey ışıklarının (aurora borealis) daha sık ve güçlü görülmesine neden olabilir.

Güneş lekeleri, koronal kütle atımı (CME) olarak bilinen patlamalarla uzaya ve zaman zaman Dünya’ya doğru Güneş parçacıkları saçabilir. Özellikle yoğun geçen jeomanyetik fırtınalar, teknolojide aksamalara ve yaygın elektrik kesintilerine yol açabilir.
Culbertson, kaydedilen en büyük Güneş lekelerinden biri 1-2 Eylül 1859 tarihlerinde ortaya çıktığını ve günümüzde Carrington Olayı olarak bilinen fırtınayı oluşturduğunu belirtirken şunları söyledi:
Bu, Dünya genelinde auroraların görüldüğü, elektrik şebekelerinin bozulduğu, elektrik kesintilerinin yaşandığı ve hatta telgraf istasyonlarında yangınların çıktığı kadar güçlü bir jeomanyetik fırtınaydı. 4079 numaralı Güneş lekesi, Carrington Olayı'na neden olan lekenin yaklaşık yarısı büyüklüğünde, bu nedenle ondan büyük çaplı bir bozulma beklemiyoruz.
GÜNEŞ FIRTINASI İHTİMALİ
KSNT'nin haberine göre ABD'de insanlar, 2024 yılında yaşanan ve Gannon Güneş Fırtınası olarak adlandırılan güçlü bir jeomanyetik fırtınanın etkilerini hissetti.
Bu fırtına, kuzey ışıklarının Orta Batı'ya kadar inmesine neden olmuştu. Culbertson, önümüzdeki günlerde koşullar uygun olursa bazı kişilerin yine güçlü aurora aktivitelerini görebileceğini belirtti.
Habere göre şimdilik Culbertson ve diğer gökbilimciler 4079 numaralı Güneş lekesini izlemeye devam edecek. Habere göre SWPC, olası bir jeomanyetik fırtına için yakın zamanda bir uyarı yayınlayabilir. Bu uyarı, fırtınanın gücüne göre G1'den G5'e kadar derecelendirilerek, kuzey ışıklarını görme olasılığına karşı halkı bilgilendirmek amacıyla yapılabileceği bildirildi.
Benzer Haberler
Hindistan gerilimi sürerken Pakistan, tatbikatta Fatah füzesini ateşledi
İsrail kabinesi, Gazze'de işgali genişletecek saldırı planını onayladı
Son dakika! Çin'de turist tekneleri alabora oldu: 9 ölü, 70 yaralı
Trump, Beyaz Saray'ın resmi hesabında Star Wars karakteri oldu: 'Kötülüğün temsilcisi Sith'
Son dakika! İsrail basını yazdı: Netanyahu, Türkiye hava sahasını kapattığı için Azerbaycan ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı
ABD, Husilerin, İsrail'e hava ablukası uygulayacaklarını açıklamasının ardından Yemen'i vurdu
Güneş'te büyük leke: Dünya için ne anlama geliyor?
Ukrayna: 'Dünyada ilk kez bir savaş uçağını deniz dronu ile vurduk, alev alıp denize düştü!'