Telefon
WhatsApp
Eli hızlı 20 erkek ekip kurdu! Günlük ortalama kazanç: 2 bin 500 TL!

Baba mesleğini yıllar geçtikçe büyüten 75 yaşındaki Hüseyin Arslan, büyük firmalardan enginar soyma işi alınca kendi ekibini kurmaya karar verdi. Arslan, "enginar soyma timi" adını verdiği ekipte eli hızlı 20 erkeği bir araya getirdi, onlara kazanç kapısı sağladı.

Haberin Devamı

Yarım asırdır enginar soyan 75 yaşındaki Arslan, bu yıl da ekibiyle Aydın'a gelerek Aydın Enginar Kooperatifinin enginar soyma işini üstlendi. Türkiye'nin önemli enginar üretim merkezlerinden Aydın'a her hasat sezonunda gelen ekip, kooperatifin coğrafi işaretli Aydın enginarını soyma işini yapıyor.

Yıllardır değişmeyen ekip, kendileri için özel üretilen keskin bıçakları ustaca kullanıp birkaç saniye içinde enginarı soyuyor. Makineden daha hassas çalışan ustalar, adeta gözleri kapalı şekilde hızlıca soyum işlemini tamamlıyor. Yılın 3-4 ayını Aydın'da geçiren ekip, soyulan enginarları bozulmaması için önlerindeki su dolu kaba bırakıyor.

Ekipteki bir kişi, günde 800 ila 1000 civarında soyum işlemi yapabiliyor. 

Haberin Devamı

 "GÜÇLÜ BİR EKİBİMİZ VAR"

Hüseyin Arslan, AA muhabirine, babasının da iyi bir enginar soyma ustası olduğunu söyledi.

İşlere yetişmek için ekip kurduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Güçlü bir ekibimiz var. Bu güçlü ekibi görünce daha çok iştahlanıyorum. Ekip hep aynı. Bu iş sanat, bu işin makinesini de getirdiler soymak için ama bu el emeği. İtalya'dan o kadar para verip getirdiler ama olmuyor, illa el emeği. Eksiğini gediğini görüyorsun, bıçağı kullanacağın yeri biliyorsun. Bu tim her sene burada ekip olarak hazır olur. Askerlikte tim var ya burada da enginar timi var. Enginarın çevresindeki etine, kabuğuna dikkat ediyorsun. Soyan kişi enginarın etine girmeden ona dikkat edecek. Bizim bıçaklar çok keskin. Özel yapılıyor. Dikkat etmezsen parmaklarını keser."

Arslan kendisinin günde yaklaşık 1000 enginar soyduğunu ifade ederek , çalışmayı çok sevdiğini ve 50 senedir yaptığı işi yılmadan, yorulmadan sürdürdüğünü anlattı.

Kazancının iyi olmasına rağmen gençlerin bu işe pek ilgi göstermediğini aktaran Arslan, yetiştirecek eleman bulamadıklarını sözlerine ekledi.

Ekipten Mahmut Özdemir de işlerinde bıçağın keskinliğinin çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bu bıçak keskin olmazsa tek bir tane soyamazsın. Bir enginarı en geç 1 dakikada soyman lazım yoksa kararır. Kararınca da iz yapar. Gözü kapalı da soyabiliyoruz. Bakmadan soymak bu bıçaklarla acemi işi değil." dedi.

Haberin Devamı

 

KADINLAR TOPLUYOR ERKEKLER SOYUYOR

Aydın Enginar Kooperatifi Başkanı Kenan Kaçar ise üründeki kalitenin bu sezon oldukça iyi olduğunu, tarlada kadınların topladığı enginarı kooperatifte erkeklerin soyduğunu söyledi.

Enginar soyma ekibinin çok hızlı olduğunu vurgulayan Kaçar, "Bu arkadaşlarımız işlerinde uzman. Her sene buraya geliyorlar. Soyma işinde risk çok." ifadelerini kullandı.

Kaçar, Aydın'da yıllık yaklaşık 7 bin ton enginar üretildiğini belirterek, işçilerin soyum başına 2 ila 2,5 lira aldığını sözlerine ekledi.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Varan Eczanesi
0416 227 14 20
Bahçelievler Mah. Eski Kahta Cad. Karacaoğlan İ.Ö. Okulu yanı ve 17 Nolu ASM yanı No:160 / 1


Adıyaman/Merkez
Karalök Eczanesi
0416 216 23 00
Eskisaray Mah. 702. Sokak 1Nolu Sağlık Ocağı Araç Girişi Kapısı Çaprazı No:15


Adıyaman/Merkez
Malazgirt Eczanesi
0531 643 72 74
Malazgirt Mahallesi 2323. Sokak 15 Nolu ASM Karşısı No:31/A


Sinop/Merkez
Şimşek Eczanesi
03682601490
MERKEZ KORUCUK KÖYÜ TIRKIŞLAR MEVKİİ NO:10/A


Karaman/Merkez
Zeki Eczanesi
0338 213 17 77
Yeni Devlet Hastanesi Karşısı Gevher Hatun Mah. 1984. Sok. No: 52/D KARAMAN


Karaman/Merkez
Nur Eczanesi
0338 213 15 48
YUNUS EMRE CD. BELEDİYE İŞHANI KARŞISI (ATATÜRK PARKI VE YUNUS EMRE CAMİİ ARASI T. FİNANS KARŞISI) Tahsin Ünal Mah. 2. Sok. No:4 KARAMAN


Anket

E-Bülten Aboneliği