Dökülen dişler yeniden büyür mü? Yeni ilaç için insan deneyleri yapılıyor
Kemikler kırıldıklarında kendilerini yeniden büyütebilirken, dişler o kadar şanslı değil. Japon araştırmacılar umut vadeden, dişleri yeniden büyüten bir ilacın insan denemelerine başlıyor.
Küçük yaşta dökülen dişlerimiz yeniden çıkarken, ilerleyen yaşlar için diş dökülmesi sağlığımız için en büyük sorunlardan biri. Birçok yapay tedavi yöntemi olsa da tedavi masraflarının çoğalması, doğal diş yapısının değişmesi gibi sorunlar devam ediyor. Japon bilim insanlarının yeni çalışması ise doğal yoldan dökülen dişlere kavuşmamızı sağlayabilir.
Ortalama yetişkin bir insan vücudunda 206 kemik bulunuyor. Bu kemikler, gün boyunca bize rehberlik eden biyolojik iskeleti sağlayan kalsiyum, mineraller ve kolajenin sertleştirilmiş karışımlarından oluşuyor. kemiklerimiz son derece dayanıklı olsa da bildiğiniz gibi kırılmayacak anlamına gelmiyor. Kemiklerimiz kırıldığında yeniden kaynaşma dönemine girerken dişlerimiz için böyle bir durum söz konusu değil.
Dişlerimiz kemiklerimiz ile aynı maddelerden yapılmış ve koruyucu mine tabakası sayesinde insan vücudundaki en sert madde olmalarına rağmen kaynama ve yeniden büyüme gibi özelliklere sahip değil. Ancak durum yakında değişebilir. Japon araştırmacılar uzun süredir insan dişlerini yeniden büyütmeyi hedefleyen bir çalışma yürütüyor. Deneysel bir ilaç üzerinde çalışılırken bu ilacın ilk insan denemeleri ise Eylül 2024'te başladı.
Osaka'daki Kitano Hastanesi'ndeki tıbbi araştırma enstitüsünde diş hekimliği başkanı olan Katsu Takahashi, The Mainichi yaptığı açıklamada "Diş kaybı veya eksikliği çekenlere yardımcı olmak için bir şeyler yapmak istiyoruz. Şimdiye kadar kalıcı bir tedavi sağlayan bir süreç olmasa da, insanların diş büyümesine yönelik beklentilerinin yüksek olduğunu düşünüyoruz." dedi.
İNSANOĞLU SADECE 5 YIL İÇİNDE YENİ DİŞLER ÇIKARABİLİR
2021'de, gelecekteki insan denemelerine de katılacak olan Kyoto Üniversitesi'nden bilim insanları, USAG-1 ile kemik morfogenetik proteini veya BMP olarak bilinen moleküller arasındaki etkileşimi bozan bir monoklonal antikor keşfettiler. Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Kyoto Üniversitesi'nden Katsu Takahashi, o dönemde yaptığı bir basın açıklamasında, "USAG-1'i bastırmanın diş gelişimine fayda sağladığını biliyorduk. Bilmediğimiz şey, bunun yeterli olup olmayacağıydı. Gelincikler, insanlara benzer diş desenlerine sahip diphyodont hayvanlardır." ifadelerinde bulunmuş ve gelinciklerde ve farelerde diş büyümesini engellediği gösterilen Uterine sensitization-associated gene-1 (USAG-1) adlı özel bir antikor üzerinde yapılan çalışmalardan bahsetmişti.
Şimdi bilim insanları diş yapılarımızın ne kadar benzer olduklarını görecekler çünkü insanlar benzer bir denemeden geçiyor. 11 ay sürecek olan bu çalışma, her biri en az bir dişi eksik olan 30 ila 64 yaşları arasındaki 30 erkekte yapılıyor. Daha önce yapılan hayvan deneylerinde ilacın hiçbir yan etkisine rastlanmadığı da gelen bilgiler arasında. Çalışma ve deney süreci başarılı olursa, hedeflenen durum kaybedilen dişlere beş yıl içerisinde yeniden kavuşulmasını sağlamak.
Her şey yolunda giderse Kitano Hastanesi, en az dört dişi eksik olan 2 ila 7 yaş arasındaki hastalara tedaviyi uygulayacak ve nihai hedef 2030 yılına kadar dişleri yeniden büyüten bir ilacın çıkması olacak.
Benzer Haberler
Birleşmiş Milletler: İsrail'in tam ablukası nedeniyle Gazze'de 80'den fazla aşevi kapandı
ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan Hindistan ve Pakistan'a çağrı
Donald Trump: Çin, bizimle bir anlaşma yapmayı çok istiyor
Son dakika haberi: Yeni Papa kim oldu? Vatikan'dan beyaz dumanlar yükseldi
İngiltere Başbakanı Starmer: ABD ile imzaladığımız anlaşma inanılmaz bir platform oluşturacak
Vatikan'da beyaz duman! Papa seçildi
ABD ile Ukrayna arasındaki nadir elementler anlaşması resmen yürürlüğe girdi
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar: Pakistan, Hindistan'a karşılık verme hakkına sahip