ABD’den ‘sert yaptırım’ uyarısı
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Ukrayna krizine çözüm konusunda ilerleme kaydedilmemesi halinde, Rusya’ya yeni ve çok sert ekonomik yaptırımlardan söz etti. Yaptırımlar, Rusya’dan petrol, doğal gaz, uranyum ithal edenleri de etkileyecek
İstanbul’da Rusya ile Ukrayna arasında yapılan görüşmelerden beklediği sonucu alamadığını belli eden Washington, “farklı kartlar oynamaya” hazırlanıyor. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ülkesinin, Ukrayna krizine çözüm yolunda ilerleme kaydedilmemesi halinde, Rusya’ya yönelik yeni ve çok sert ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini söyledi. Rubio, Amerikan CBS kanalına verdiği demeçte, bu yöndeki baskının iki aydır sürdüğünü belirterek, Kongre’de Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Demokrat Richard Blumenthal’ın sunduğu yaptırım tasarısına dikkat çekti.
Söz konusu yasa teklifi, yalnızca Rusya’ya değil, aynı zamanda bu ülkeden petrol, doğal gaz, uranyum ve diğer stratejik ürünleri ithal eden ülkelere de yüzde 500’e kadar cezai gümrük vergileri uygulanmasını öngörüyor. Rubio, bu sürecin, Rus tarafına açık şekilde iletildiğini ve Beyaz Saray’ın girişimleri durdurma yetkisinin olmadığını vurguladı.
AB de düşünüyor
Kongre’de 100 senatörden 77’sinin desteğini aldığı bildirilen tasarı, St. Petersburg’daki müzakerelerde kayda değer bir ilerleme sağlanmadığı gerekçesiyle daha da ivme kazanmış durumda. Avrupa Birliği de 17. yaptırım paketini yürürlüğe sokarken, bazı üyeler, Rusya’yla ticaretin tamamen kesilmesini ve benzeri cezai vergilerin devreye sokulmasını istiyor.
Kremlin ise, bu söylemleri “boş tehdit” olarak nitelendirerek, Moskova’nın barışa açık olduğunu ancak baskı ve ultimatomlarla konuşulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, doğrudan doğruya, yaptırımları savunan Batılı liderleri hedef alarak, onların politikalarını “mantıksız ve zararlı” diye niteledi.
Neler istendi?
Öte yandan Bloomberg ajansı, İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinde Moskova tarafından masaya getirildiğini öne sürdüğü bazı talepleri yazdı.
Buna göre Rus tarafı, çatışmaları sonlandırmak için Ukrayna’nın Kırım’ın yanı sıra 2022’de ilhak edilen 4 bölgeden (Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya) tamamen çekilmesini, bu bölgelerin Rusya’ya ait olduğunun uluslararası düzeyde tanınmasını talep etti. Kremlin, ayrıca Ukrayna’nın tarafsız bir statüye geçmesini, topraklarında yabancı asker veya kitle imha silahı bulundurmamasını, Rusya’dan savaş tazminatı talebinden vazgeçmesini istiyor.
Bu koşulların, ABD’nin daha önce önerdiği barış planıyla örtüşmediğine dikkat çeken ajans, Washington’un Moskova’ya yönelik tutumunun giderek sertleştiğini belirtiyor.
Benzer Haberler
Son dakika! Netanyahu: Gazze'nin tamamında kontrolü ele geçireceğiz
İran'dan yeni nükleer rest: Durdurulması mümkün değil
Son dakika! Kremlin'den flaş İstanbul açıklaması: Trump ile konuşulacak!
PKK/YPG, Suriye ordusunun noktalarına sızma girişiminde bulundu
FBI'a göre tüp bebek kliniğine saldırı 'doğum karşıtı' düşünceyle bağlantılı, 'Embriyolar kurtarıldı'
Son dakika! Biden'a agresif prostat kanseri teşhisi: Tıp dünyası şaşkın! 'Akla sığmıyor'
Pakistan'ın güneybatısında bombalı saldırı: 4 ölü, 20 yaralı
Washington'da Türkiye-ABD-Suriye çalışma grubu toplantısı